gogbotrobotcrowd

Wanna Shock Your Senses? 

Sinds 2004 presenteert GOGBOT festival jaarlijks een audiovisueel spektakel van de nieuwste kunst, muziek en technologie waarmee de binnenstad van Enschede transformeert tot een cyberkermis. Vier dagen en nachten lang zijn er baanbrekende installaties, performances, tentoonstellingen, lezingen en feesten met betrekking tot de invloed van technologie op de huidige samenleving.
GOGBOT heeft de Nationale Innovatie Award 2011 voor het meest innovatieve festival gewonnen, en presenteert werk op festivals en instellingen zoals Japan Media Arts festival, Conflux New York, Techfest Mumbai, International Filmfestival Moscow, Transmediale @ C-base Berlin and OHM 2013.

Recente thema’s waren:

  • The Internet of Things (2015)
  • Spaceship Earth (2014)
  • Sex and Technology (2013)
  • Internet Memes: The Selfish Gene (2012)
  • Googlization of Everything: Datapanic (2011)
  • The Singularity is near… Resistance is futile (2010)

GOGBOT-cover

GOGBOT 2016: Post Singularity

Na de Singularity editie van 2010 is de maatschappelijke aandacht voor kunstmatige intelligentie snel gegroeid. Ook gaat de opmars van technologie in het dagelijks leven gestaag voort. Ons leven is steeds meer verbonden met en afhankelijk van apps, machines, robotics en (onzichtbare) systemen. De singularity, de theorie dat zelfdenkende machines en cyborgs (deels mens, deels machine) binnen enkele decennia de biologische mens gaan overheersen, zou zomaar realiteit kunnen worden.
In de komende editie bevraagt GOGBOT hoe een wereld zich na dit keerpunt, Post Singularity dus, zou kunnen manifesteren. Door voor Singularity ‘post-‘ te zetten wordt het fascinerende en angstaanjagende toekomstbeeld van een machtsovername door machines even losgelaten. Er worden vragen gesteld naar wat er allemaal op ons afkomt, of een overname van de wereld door kunstmatige intelligenties onoverkomelijk is, hoe we na een dergelijke machtsovername zouden leven,en hoe een eventueel verzet tegen deze ontwikkeling voor of na de Singularity vorm zou kunnen krijgen. Het thema Post-Singularity is binnen een kunstcontext bijzonder interessant vanwege de relatie met een rijke geschiedenis van kunstpraktijken waarin kunstenaars het menselijk genie bevragen, hun kunst geheel onafhankelijk proberen te maken van de menselijke inbreng of zelfs hun werk helemaal door machines laten vormgeven.